Inreda källare och dränering av grunden

dräneringFukt och fuktskador är inte ovanliga i hus med källare. Det finns en del saker du bör tänka på. Källare kan innebära en ökad risk för fuktskador, men mycket beror faktiskt på hur man använder och underhåller sin källare. Tänkte här tala om att inreda källare och dränering av grunden.

Grundläggning med källare är numera inte så vanlig som tidigare när källaren användes som förråd, pannrum, tvättstuga och dylikt (kallkällare). Behovet av sådana lokaler har förändrats och i dag används källare ofta som gillestuga eller hobbyrum (varmkällare). En uppvärmd källare ställer högre krav på fukt- och värmeisolering än den gamla traditionella kallkällaren.Dränering

En källare ska alltid utformas så att den har ett säkert och beständigt skydd mot fukt. Äger du en äldre fastighet (t.ex. från 20-talet) har din källare ofta fuktskyddats med en typ av tjära som målades på utanpå grunden då huset byggdes. Efter 80 år har detta skydd försämrats och kanske ser du fuktfläckar på väggarna. Om du vill få en torrare källare kan det vara aktuellt att dränera. Dräneringens viktigaste funktion på ett hus med källarvåning är att se till så att grundvattnet inte stiger för högt och dränker grunden i fukt. Den fungerar med andra ord som en nivåreglering. Samtidigt som man dränerar kan man också göra en utvändig isolering av källaren som höjer temperaturen i källaren något.

Ett gott råd är att anlita en firma som är duktiga på dränering – det bör göras rätt för att du ska få någon effekt! Den stora nackdelen med dränering är att du får din trädgård skadad och att du kan behöva riva bort eventuella uteplatser eller verandor för att komma åt att dränera runt hela huset. Kanske inte något man gör i första taget – men en investering som ger en verkligt bra effekt på källaren. Den blir mycket fräschare och dessutom varmare!

Att inreda…

Om du äger ett hus med kallkällare kan det vara frestande att vilja inreda källaren till gillestuga. Det är då viktigt att tänka på att inte placera organiskt material (t.ex. trä) direkt mot golv eller yttervägg. Detta leder alltid till problem eftersom fukten då går över från vägg/golv in i det organiska materialet som då blir muggigt och på sikt också mögligt. Anlita en fackman eller konsultera en sådan så att du verkligen använder rätt byggnadssätt när du inreder din källare!