Uppvärmning av ditt hus

pannaNär du köpte ditt hus fick du fått ett uppvärmningssystem på köpet. Eftersom uppvärmning av ditt hus är en stor kostnad (här på nordliga breddgrader) så är det naturligt att fundera på om du har det bästa uppvärmningssättet utifrån din villa och dina/din familjs behov.

Att byta uppvärmningssätt kan ge besparingar för både plånboken och miljön. Vilket alternativ som är bäst för dig är dock högst personligt.

Man brukar säga att dagens uppvärmningssystem är effektivare än gårdagens. Detta är väl bra både för miljön och för din plånbok. Det finns många alternativ att välja på idag – olja, kombipanna, pelletspanna, fjärrvärme, bergvärme m.fl. Oavsett vilket uppvärmningssätt du väljer finns det för- och nackdelar. Det gäller att hitta det som passar dig själv bäst. Fundera över de olika alternativen och jämför. Tänk också på:

  • Hur mycket tid vill du lägga på underhåll av systemet?
  • Är miljöaspekterna viktiga för dig eller tänker du bara rent ekonomiskt?
  • Finns det någon uppvärmning som du inte vill ha av personliga skäl (t.ex. fläkt som låter)?
  • Vill du byta ut hela ditt värmesystem eller vill du enbart komplettera/effektivisera det befintliga?
  • När du funderat en första gång kan du kanske sortera bort vissa alternativ som du ser som mindre intressanta. Naturligtvis är pris och villkor viktiga. Undersök noga vad som finns på marknaden. Låt detta ta sin tid. Ett gott råd är att fundera på sitt värmesystem i god tid. Om pannan lägger av mitt i januarikylan blir det ofta frågan om ett akutbyte och då hinner du inte undersöka och fatta beslut utifrån vad du egentligen vill ha för uppvärmningssystem. Då kan det bli dyrt för dig.
  • Om du har en äldre panna kan det vara klokt att fundera kring vilket uppvärmningssystem du ser som efterträdare till ditt nuvarande – så du är förberedd om det blir aktuellt med ett oförutsett byte.

Det är viktigt att tänka på att det uppvärmningssystem du väljer kommer du att få leva med i många år framöver.Exempel på uppvärmningssystem

Egen panna med vattenburen värme:
Oljepanna
El/ved-panna
Kombipanna
Pelletspanna
Fjärrvärme
Bergvärme
Jordvärme
Luft/vatten-värme

Elvärme
Äldre värmeelement
Nya oljefyllda radiatorer (mer effektivt)

Luft/luft-värmepump
Monteras på vägg och ger dig uppvärmning på vintern och nedkylning på sommaren. Denna rekommenderas ofta som ett komplement till annat uppvärmningssätt, t.ex. elelement, för att minska uppvärmningskostnaderna.

Braskamin
Det är många gånger både mysigt och ekonomiskt fördelaktigt att installera en egen braskamin i sitt hus. Läs mer och låt dig inspireras på www.Brasa.se

brasa