Gamla norska braskaminen tas bort

När vi köpte huset fanns det två eldstäder. Vi fick veta att den ena inte gick att elda i men den som fanns i stora rummet användes enligt uppgift då och då. På plats fanns en norsk etagekamin, vacker och ståtlig.

Gamla kaminen – en norsk etagekamin ska nu åka ut.

Efter att ha haft sotaren på besök konstaterades att godkända steg på taket saknades och att sotning inte genomförts på 10 år på kaminen i vardagsrummet. Sotaren berättade att eldning har inte varit tillåten i denna eldstad på många år!

Detta ledde till en hel del funderingar. Vi trodde ju att vi hade köpt ett hus med en fungerande eldstad. Hur skulle vi nu göra? Och hur såg skorstenen egentligen ut? Sotaren vägrade att klättra upp och titta eftersom stegen inte var godkänd. ”Det kan bli problem att sätta insatsrör”, sa han. ”Skorstenen kanske har rasat igen – det kanske inte går… ”

Något uppgivna började vi undersöka vad som är möjligt. Vilket är det bästa alternativet?

Efter att ha talat med några olika företag hittade vi till slut en firma som arbetar med att sätta in insatsrör i skorstenar. De var tvärtemot sotaren positiva och sa ”Självklart går det att sätta ett insatsrör”. Sagt och gjort – vi beställde detta!

Så idag kom 3 man. Första steget var att gamla norska braskaminen togs bort.

Vi beslutade oss för att släppa taget om den vackra gamla kaminen för att istället skaffa en ny effektiv braskamin. Därför åkte idag vår vackra kamin ut. Den finns nu noga nerpackad i kartonger. För den gick utmärkt att lyfta av den bit för bit ovanifrån i bitar.

Kaminen lyftes av bit för bit…

Då var vår vackra norska kamin borta. Även den gamla plåten togs bort.

Läs fortsättningen HÄR

2 kommentarer på “Gamla norska braskaminen tas bort

  1. Hej! Jag har sett er gamla kamin. Står det något namn på ev. gjuteri? Om den är kvar, skriv svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*