Sätta insatsrör i skorstenen

Efter vår braskamin hade lyfts ut var det dags att förbereda för att sätta insatsrör i skorstenen. Veckan innan hade skorstenen blivit omputsad och innerväggarna förstärkta med nya tegelstenar för att det skulle vara helt och god stabilitet skulle finnas överst i skorstenen. En rengöring av rökkanalen hade också skett . Kajor hade varit hyresgäster i skorstenen under en period och alla rester av detta togs bort vid rengöringen.

För att få insatsrör på plats tog vi hjälp av två yrkesmän som med energi och mångårig erfarenhet togs sig an uppgiften.

Håltagning sker utifrån var anslutning till nya kaminen ska finnas. Noggrann mätning sker. En viss osäkerhet finns eftersom allt i vårt hus lutar. Både väggar och golv. Inga räta vinklar finns i ett nästan 150 år gammalt hus.

I det runda hålet ska en stos placeras. Stos är det rör som sitter fast i väggen. I stosen kommer kaminens rör att skjutas in. I det fyrkantiga hålet – som är ca ett par decimeter ovanför – kommer bottenkronan att placeras. Denna liknar en upp och nedvänd tratt. Man kan säga att det är där skorstensutrymmet smalnar av uppåt och går över till insatsröret.

Hårt arbete, bullrigt men det går snabbt!

Sedan ska insatsröret ner i skorstenen. Ett 120-rör fanns på plats. Det gick alldeles utmärkt att få ner det – nästan hela vägen!! Det visade sig att det fanns en avsats (tegel) där skorstenen smalnade av något. Man identifierade att denna fanns ungefär mellan bottenvåning och ovanvåning. Man började diskutera om man skulle knacka hål och skapa utrymme för 120-röret, men beslöt att istället gå ner till en storlek mindre i rördiameter.

Försök att få ner 120 i diameter genomfördes. Ca 5 meter av röret kom ner. De 2 sista metrarna gick det dock inte. Fortsättning följer imorgon….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*